Arbeta med valet i skolan


UR

UR-serien om hur Sverige fungerar  Så funkar Sverige

"Vi förklarar hur den svenska demokratin fungerar i praktiken och vad skillnaden mellan riksdag och regering är. Hur går det till när det är val?"

Att rösta

Dröm om demokrati

"Vi får veta hur valen i Sverige går till och vilka val medborgarna kan rösta i. Om vilka beslut som fattas i riksdagen, kommunerna och landstingen samt i EU. Begreppet representativ demokrati förklaras och hur platserna i riksdagen fördelas. Statsminister Stefan Löfven berättar vad regeringen gör och vi får veta varför det är viktigt att rösta. Lars Adaktusson, EU-parlamentariker, förklarar vilka frågor EU kan påverka och vi möter representanter från de åtta riksdagspartierna."


Lilla Aktuellt 

Lilla Aktuellt ger er koll på höstens val!

Statens medieråd

"Barn och unga ska få möjlighet att utveckla sin digitala kompetens och bli stärkta i sin källkritiska förmåga. Därför har Statens medieråd inför höstens val sammanställt material till dig som arbetar med elever i skolmiljö."

8 Sidor

Alla väljare- en lättläst sajt om politik (PDF)
bild: Henrik Montgomery TT

MTM


Sveriges Riksdag


Nytt skolmaterial
"Undervisar du om demokratifrågor och riksdagens roll och arbete? Nu finns det nytt material du som lärare kan använda i klassrummet. Till exempel skolmaterial om demokratins genombrott, en valingång med riksdagsquiz och övningar kopplat till riksdagsarbetet – och snart även en unik möjlighet att uppleva riksdagen digitalt!"
Valet närmar sig — och med det en ökad risk för desinformation och falska nyheter. Här är några enkla knep som gör dig mer källkritisk.
  • "VEM HAR GJORT WEBBSIDAN? Är det en myndighet? En organisation? Ett företag? En privatperson? Någon som kan ämnet? Är det någon du litar på? 
  • VARFÖR ÄR WEBBSIDAN GJORD? För att informera om något? Luras? Sprida en åsikt? Sälja något? Underhålla? 
  • HUR SER WEBBSIDAN UT? Har den kontaktinformation? Fungerande länkar? Trovärdiga källhänvisningar? Senast granskad-datum? 
  • KAN DU FÅ INFORMATION FRÅN ANDRA STÄLLEN? Har du jämfört med vad du redan vet? Har du jämfört med andra källor?" källa Skolverket.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for Worldpress Blogger...