Starka böcker om flykt

Om du skulle fråga Micha

av Viveka Sjögren
"Om du skulle fråga Micha skulle han svara att det var ganska nyss som kriget kom och han och hans familj var tvungna att gömma sig och vänta och sedan lämna allt och ge sig av till ett helt annat land. En helt annan värld, där man också ska vänta men inte på att få åka hem utan på att få stanna. Micha är trött på att vänta och på att gå i skolan och inte förstå. Som tur är finns det både fotboll och matte, precis som hemma och det, det är Micha bäst på." Bokus.

Sabelles röda klänning

av Marina Michaelidou-Kadi (text) och Daniela Stamatiadi (bild)
"En dag tvingas Sabelle hastigt lämna sitt hem och allt hon älskar, för att resa till ett främmande land på andra sidan jordklotet tillsammans med sin mamma. Det enda hon hinner och kan ta med sig är den röda klänning hon fått i födelse­dags­present av sin mormor. För den klänningen vill Sabelle inte lämna …
En stark bildberättelse om flykt – om att tvingas lämna minnen och män­niskor bakom sig – och att finna sin plats i ett nytt, främmande land. Bilderna är målade med svart tusch och långt in i boken är den röda klänningen – klarröd som mormors kärlek till Sabelle – det enda som färgsatts. Men då hon finner ett sätt att förhålla sig till sina minnen och allt det nya, fylls sidorna av färg.
Sabelles röda klänning har bland annat uppmärksammats för sina kvaliteter i White Ravens 2014, kata­logen över årets bästa barn- och ungdomslitteratur (sammanställd av Internationale Jugendbibliothek i München). Något som gör berättelsen om Sabelle till en tidlös och allmängiltig saga, är att den inte nämner något särskilt land eller en särskilt tid. Istället är det flickans tankar, drömmar och reaktioner inför det hon är med om, som författaren Marina Michae­lidou-Kadi och illustratören Daniela Stamatiadi berättar om i text och bild." Mirandobok.

Systern från havet

av Ulf Starks och Stina Wirsén


"Sirkka måste resa ensam över havet till några hon inte känner. I det nya landet bor Margareta. Mellan flickorna växer sakta en okuvlig vänskap fram. Ulf Starks berättelse är gripande och symbolladdad. Stina Wirséns akvareller flödar av stämningar och färg. En bilderbok som inte lämnar någon oberörd!

Margareta ska få någon att leka med säger hennes föräldrar. Det ska bli en överraskning. I tysthet hoppas Margareta att hon ska få en hund. Å, vad hon längtar! Men istället är det Sirkka som kommer. Föräldrarna har bestämt att Sirkka ska bo hos dem medan kriget i världen pågår.
På kvällen ligger Sirkka i Margaretas rum och kramar sin tyghund. Hon luktar på näsduken som doftar mamma och tittar på familjefotot.

I skuggan av kriget och de vuxna utvecklas sakta flickornas vänskap, som inte alls är självklar, och därför blir den dyrbaraste.

Ursprungligen är berättelsen skriven för teatern. Stina Wirsén har gjort dockorna till den hyllade dockteaterföreställningen på Marionetteatern i Stockholm." Adlibris.

 Hej, snälla!  och  På flykt 

 "Hej, snälla! handlar om personer från Europa som tigger. På flykt handlar om dem som flyr från krig. Förra sommaren var jag i Libanon och På flykt är inspirerad av vad jag såg där. Det finns 60 miljoner människor på flykt. Hälften av dem är barn. Båda böckerna har en fiktiv del och en faktadel. De är tillkomna i samarbete med Sida." skriver Christina Wahlden.


Andra starka böcker om flykt

"Ankomsten" av Shaun Tan: Alma-pristagaren Shaun Tans grafiska roman handlar om en man som reser över havet för att skapa ett nytt liv åt sin lilla familj. Han möter sympatiska främlingar i en våldsam men också hoppfull värld. En bilderbok för unga vuxna.

"Barnen ifrån Frostmofjället" av Laura Fitinghoff: Svensk klassiker från 1907 om den fattiga syskonskaran som flyr från en framtid som utackorderade arbetshjon hos storbönder.

"Där Joliba gör en krök" av Maryse Condé: Tre systrar färdas med sin mor längs med floden. Fadern ska ut i kriget och resten av familjen till släktingar i norr. En skildring av flykt och saknad berättad genom en tioårig flicka som samtidigt upptäcker världen.

"Om det var krig i Norden" av Janne Teller. EU har brutit ihop, demokrati är förbjudet och kriget ett faktum. Mamman klarar inte en vinter till. Med bitande realism gör Janne Teller Nordens befolkning till krigsdrabbade flyktingar i Egypten.
Källa: GP

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for Worldpress Blogger...