Att läsa/lyssna på texter/böcker/e-böcker på svenska

Läs en bok är en fristående, ickekommersiell sajt. Du behöver inte logga in eller registrera medlemskap och du behöver ingen särskild e-bokläsare.
Om du klickar på en bok i boklistan öppnas den som en vanlig pdf-fil (du behöver Adobe Reader, om du inte har det kan du ladda ner det gratis här.)
Böckerna är särskilt formgivna för datorskärmen. Du ”bläddrar” precis som när du läser en vanlig bok.
Böckerna kan också läsas på läsplatta eller iPad.
Föredrar du att läsa boken på papper har du rätt att skriva ut den för eget bruk. Du kan också fråga om den finns på biblioteket. Många av böckerna finns emellertid enbart i Läs en bok.
 Länka bild

 International Children's Digital Library

 Länka bild
International Children's Digital Librarymål är att bygga upp en samling som representerar enastående historiska och samtida böcker från hela världen. Ytterst strävar stiftelsen efter att ha varje kultur och språk representerade, så att alla barn kan känna och uppskatta barnlitteratur från hela världen.
Appen finns! Det finns 8 böcker på svenska.

EN LÄSANDE KLASS 

Här finns det många bra texter att läsa och lyssna på.


                               Litteraturbanken                  

Hos Litteraturbanken kan du läsa och söka i svenska klassiska verk och ladda ned e-böcker gratis.

Litteraturbanken erbjuder i formatet epub – ett filformat som passar för de flesta mobila läsare, t.ex. läsplattor och avancerade mobiltelefoner.

 länka bild

Dramawebben

"Dramawebben är en digital resurs som vänder sig till forsknings- och utbildningsvärlden, teatrar och en intresserad allmänhet. På webbplatsen finns en katalog över svensk upphovsrättsligt fri dramatik från 1600-talet fram till modern tid. För närvarande omfattar katalogen ca 500 pjäser i olika full textversioner."
 Länka bild

Projekt Runeberg

Mer än 1 000 klassiker på svenska och de andra nordiska språken, som du kan läsa direkt i webbläsaren, hittar du på Projekt Runeberg. August Strindberg, Selma Lagerlöf, Hjalmar Bergman, Fredrika Bremer...


Ljudböcker på Youtube
 BIBBLIS.SE

"Bibblis är ett e-bibliotek med litteratur skriven av våra författare på Årstaskolan i Stockholm.
Alla böcker får lånas hur länge som helst, behöver inte lämnas tillbaka och du behöver inte ens ett lånekort. Men vi hoppas mer än gärna att du "betalar" med en peppande recension."

PLANTIOTEKET

Bookis i Helsingborg
"Bookis är en e-bibliotekssajt med litteratur skriven av eleverna i årskurserna två till sex på Raus Planterings skola i HelsingborgDu behöver varken ha ett lånekort eller vara medlem för att låna böcker. Det enda du behöver göra är att leta upp den bok du vill läsa och klicka på "rätt" lånelänk för rätt filtyp. Det går även att ladda hem böckerna som PDF-filer. Var så goda! Låna och läs!"
 Länka bild

Andra förslag
Skrivregler och ordböcker
SAOB Svenska Akademiens ordbok
Lär dig teckenspråk Utmärkt sida från UR
Språkrådet Språkhjälp, klarspråk, nyord...
Skrivregler Från FriText
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for Worldpress Blogger...