Informationssäkerhetsskolan

Viktig information

Teo och Viktor går i klass 5 A. En dag kommer läraren till dem och ber att de ska skriva en lista på saker i klassrummet som innehåller viktig information, till exempel lösenord, bänkar eller böcker. Teo och Viktor sätter igång. Vad har de säkert med på listan?:
Många saker du har innehåller viktig information. Det kan tex vara din hjärna, din mobiltelefon, datorn eller din dagbok. Böcker innehåller många gånger viktig information. Den här informationen kan däremot alltid ersättas.

Risker

Filippa har arbetat i två timmar med sitt skolarbete. Hon känner sig duktig då hon har stannat kvar efter skolan och suttit i skolans bibliotek. Filippa sparar arbetet och går därifrån. Dagen efter kommer hon tillbaka för att hämta sitt arbete. Hon går in under ”mina dokument”, men arbetet är borta! Vad tror du har hänt?

Filippa sparade sitt arbete på datorns hårddisk. När hon sedan loggar in på sitt konto på en annan dator kan hon inte nå arbetet. Hon skulle istället ha sparat sitt arbete i sin hemkatalog på skolans nätverk.

Skydda information

Hemma hos Valentina har pappa glömt att logga ur från sin internetbank. Vad ska Valentina göra när hon upptäcker det?

Det allra bästa är att Valentina pratar med sin pappa med en gång!

Sprida information på internet

Hilda och Alexandra är hemma hos Hilda efter skolan. Hilda har precis fått en ny mobil som kan ta mycket bra bilder. Hilda och Alexandra klär ut sig och löjlar sig framför kameran. De tar roliga bilder på varandra när de gör grimaser och låtsas peta sig i näsan. De skrattar åt bilderna och Alexandra säger: ”Vi lägger ut bilderna på webben” Vad tycker du?
Då man lägger ut bilder på nätet måste man tänka på att alla kan se dem och att det inte går att ta bort bilderna. Tänk därför alltid igenom vilka bilder du tycker att det är ok att lägga ut. Är du osäker kan du alltid prata med en vuxen.

Vem är vem på internet

Elsa är ute på internet. En dag poppar det upp ett meddelande. Det ser ut såhär: ”Grattis! Du har vunnit 1 000 000 kronor. Öppna detta meddelande och ge oss ditt namn och din mail så får du mer information.” 

Öppna aldrig meddelanden som verkar för bra för att vara sanna eller som kommer från någon okänd. Du kan få virus.

Sant och falskt på internet

Fanny tycker att det är roligt att läsa bloggar på nätet. Hon har några favoritbloggar som hon brukar följa och en av dessa är hennes kompis systers blogg om kändisar. En dag står det på systerns blogg att en mycket känd person har gift sig med en annan kändis. Ska Fanny tro på nyheten?
Det går att ljuga och hitta på lika mycket på internet som det gör annars. På internet kan vem som helst skriva vad som helst. Var därför försiktig med information som du får genom en privatperson på nätet.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for Worldpress Blogger...