Bästa julböckerna 2014

Tro på tomten
"Tro på tomten av Lotta Olsson: Det är den första december, första advent. I ett fönster, två trappor upp i det gröna huset på Vidargatan i Stockholm, lyser redan adventsstjärnan. Precis som den lyser i alla andra köksfönster och i husen bredvid och mittemot och i alla hus på alla gator i hela staden. Och i hela Stockholm och i hela landet och i hela världen tänder människorna det första ljuset i sina adventsljusstakar. Tilda också, fast hon får lite hjälp av mamma, trots att hon egentligen kan alldeles själv.
Tända kan hon ju få göra, säger någon och skrattar. Men frågan är ju hur länge det brinner...
Det är något lurt med julen i år. Den tar liksom aldrig fart: det kommer ingen snö, adventsstjärnorna slocknar hela tiden och alla julgranar tappar sina barr så fort de ska bäras hem. När amarylliskrukan för andra gången ligger krossad på golvet hemma hos Tilda förstår hon att det har gått troll i julen bokstavligt talat!
Bakom spegeln i hallen, i den andra världen, bor trollet Skrufs. Och där bor alla de andra väsen som människor runt om i världen har slutat tro på. Också den som är orsak till den misslyckade julen! Skrufs, som är ett godhjärtat troll, är förtvivlad och vänder sig till Tilda för att få hjälp. Men hur ska de tillsammans få alla barn att tro på tomten igen? Och kommer de att hinna rädda julen?
En spännande och härlig julrysare i 24 kapitel som kan läsas varje decemberdag ända fram till julafton. Lotta Olsson kan konsten att hålla spänningen på topp och att överraska läsaren, och Benjamin Chaud har fångat julstämning, vardag och sagoväsen med färgsprakande generositet." skriver Raben&Sjögren.
GOD JUL, LILLA LÖK 
"GOD JUL, LILLA LÖK av Frida Nilsson (Text) och Maria Nilsson Thore (Bilder).  
Rabén & Sjögren  har gett ut en adventskalender i bokform igen, med kapitel istället för luckor och historier istället för bilder. Fast bilder finns ju också och de är helt underbara. Lilla Lök är en liten pojke som jag blixtförälskade mig i vid första ögonkastet på bokens titelbild. En liten blond pojke som genom sina stoooora runda glasögon tittar på sin värld, ömsom förvånad, ömsom tvivlande och ömsom arg, men för det mesta glad. Han bor med sin mamma och önskar sig en cykel i julklapp - och en pappa. Cykeln har nog mamma inte råd med och med en pappa är det inte enklare heller. Sedan finns det Lilla Löks kompisar, trevliga och mindre trevliga. Och så finns det Karl, bydåren som Lilla Lök är lite rädd för. I början. Innan han förstår att Karl kan få sina höns att gå baklänges. Tro mig, den här adventsboken är en lika stor glädje för vuxna som läser den högt som för barn som lyssnar på den. Om jag nu ändå håller på med adventskalenderböcker kan jag lika gärna nämna fjolårets ljuvliga sådan, "Jul i Stora Skogen" av illustratören Eva Eriksson och författaren Ulf Stark. Samma upplägg i 25 kapitel fast med en ilsken gammal gårdstomte vid namn Vrese (!), söta kaninbarn och läskunniga kråkor. Precis som en adventskalender kräver båda böckerna mycket vilja och tålamod för att man inte ska läsa hela på en och samma dag. Men tänkta - och perfekta som sådana – är de som högläsning under 25 dagar i december ända till juldagen med ett kapitel per dag." skriver Jutta Sarodnick. 
Här får ni höra om boken Bokpuffen.
LOTTAS JUL
"LOTTAS JUL av Lotta Kühlhorn: Även vuxna ska väl ha rätt till en adventskalenderbok? Formgivaren Lotta Kühlhorn har gjort en bok med mycket mer än 25 kapitel och hennes idéer om advent och jul är inte alltid konventionella. Eller vad sägs om att börja med "Minusadvent", alltså med saker som ska göras innan första advent? Sedan har Lotta med pyssel, pynt och julklappstips som i alla fall jag inte har sett i så många andra julböcker. Jag hade gärna velat hinna sy jultrosor till en väninna, den tanken har aldrig slagit mig tidigare. Eller blanda en snabb romtopf? Eller kanske baka ett gökur av pepparkaksdeg? Men det finns även gott om enkla saker att göra, fina tallriksdekorationer eller en kottgirlang, snabba och enkla pynt som alla kan och hinner göra."  skriver Jutta Sarodnick. 
MR MOOSE RÄDDAR JULEN
"MR MOOSE RÄDDAR JULEN av Andreas Steinhöfel (Text) och Kerstin Meyer (Bilder). Alla måste väl älska älgar, i alla fall sådana som Mr Moose i denna barnbok som fungerar både som högläsningsbok eller för barn som redan läser bra själva. Mr Moose tjänstgör som vikarie för renarna och provkör jultomtens släde som ju står stilla största delen av året och behöver provas innan den stora dagen. Tyvärr slår centrifugalkraften till i en kurva över Irland, släden gör en oväntad kursändring och kastas ur en kurva. På så vis hamnar Mr Moose hemma hos familjen Wagner, kraschar genom deras tak, mosar deras IKEA-soffbord Sören och rör om i deras liv rejält." skriver Jutta Sarodnick. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for Worldpress Blogger...